Vážení zákazníci, z technických důvodů bude naše pražská prodejna uzavřena ve středu 24. dubna a ve čtvrtek bude otevřeno jen do 14:30. Děkujeme za pochopení.

Recenze mapy Haute Route Chamonix to Zermatt

Autor: Vojta "Watt" Dvořák, horský vůdce UIAGM

V KOSTCE

Mapa a trochu i průvodce jedné z nejznámějších horských túr světa – Haute route ze Chamonix do Zermattu. Mapa zobrazuje jak lyžařskou, 9781566958103skialpinistickou variantu přechodu tak i letní, pěší variantu, které se vzájemné liší. Liší se i jednotlivé skialpové túry. V mapě jsou i výškové profily jednotlivých etap a součástí je i velmi stručný popisem jednotlivých etap. Mapa je vytištěna na vodě i roztržení odolném materiálu.

MĚŘÍTKO

Měřítko je 1:50 000, což pro základní orientace a představu stačí. Dobře se plánuje a tvoří celkový obraz jednotlivých etap nebo celku. Pro navigaci v terénu bych doporučil jednotlivé papírové mapy 1:25 000 + off-line mapy v mobilu případně GPX trasy v hodinkách apod.

JEDNOTLIVÉ ETAPY

Mapa obsahuje trasu a jednotlivé etapy, které však můžete dle kondice neb podmínek modifikovat. Chybělo mi uvádění nadmořských výšek u jednotlivých map. Ty je třeba si zjistit a dopsat ručně.

PLÁNOVÁNÍ

Protože jsem šel v roce 2023 Haute route jako horský vůdce vůbec poprvé o to pečlivěji jsem se na tuto akci připravoval a tento průvodce mi v záplavě internetových zpráv a odkazů pomohl se zorientovat a udělat si představu o trase a jednotlivých etapách včetně klíčových sedel nebo stoupání a klesání (díky výškovým profilům). Přesto jsem v terénu pak spoléhal na podrobnější mapy a navigaci. Skvěle taky sloužila pro klienty k ukazování trasy a plánování jednotlivých etap. Uměli si udělat pěknou představu, co je čeká díky jediné mapě a posouvat se dál pouhým listováním!

VERDIKT

Nyní mi bude průvodce Haute route ze Chamonix do Zermattu v knihovničce sloužit jako manál na další opakování nebo jako připomínka prožitého dobrodružství a záloha názvů vrcholů, sedel a chat pro moji děravou paměť! Šli jste už Haute route? Tak schválně: „Jak jsou jednotlivé chaty po sobě?“