Knihy, které mne v minulém roce zaujaly

Rok 2022 nebyl úplně veselým rokem. Válka za rohem, ekonomické potíže u nás i ve světě. A přesto  - nebo právě proto - si najdeme čas na knihu. Utíkáme se do bezpečí literárního světa a prožíváme dobrodružství, strasti a radosti našich hrdinů. 

V loňském roce vyšlo několik zajímavých knih na poli cestopisné a outdoorové literatury, o které bych se vámi rád podělil. Nabízím ale jen svůj velmi omezený náhled, pokud se chcete podívat, co frčelo vloni na knižním trhu obecně, mrkněte sem na nejlepší knihy roku 2022. A teď už hurá na mé favority.

Zkušená cestovatelka Stanislava Brůhová vydala vlastním nákladem výpravnou publikaci o tajemném Ladakhu, kterému se přezdívá Malý Tibet. Knihu doplňuje více jak třistapadesát barevných fotografií. Vyvrcholením knihy a celé návštěvy autorky v ladakhu je účast na výroční slavnosti s ceremoniálními tanci mnichů v jednom z horských buddhistických klášterů.

Když už jsem začal ženou spisovatelkou, rád budu pokračovat s ženskými autorkami dál. Jejich styl psaní je barvitější, popisnější, jde více po emocích. přesně tak píše Jolana Sedláčková, skromná dívka z Vysočiny, která už ale stihla  projet velký kus světa. Své cestovatelské zážitky zhmotnila už ve 2 knihách, kdy kniha Po vlastní ose 2 navazuje na první díl popisující putování po starobylé Hedvábné stezce.  Nasedněte spolu s ní a jejím parťákem Luďou do jejich terénní Toyoty Land Cruiser a nahlédněte do světa kočovných pastevců v Kyrgyzstánu, objevujte neuvěřitelné divy přírody východního Kazachstánu a nechte se okouzlit divokou krajinou Sibiře. Zažijte atmosféru dálek, absolutní volnost, a hlavně okusíte, jaké je to žít na cestě.

Do drsného mužského světa vstoupíme  s nepálským šerpou, horolezcem a příslušníkem legendárního ghurského pluku Nimsdai Purjou. Jeho kniha Za hranice nemožného popisuje projekt, kdy během 6 měsíců vyběhl na všech 14 osmitisícovek. Neskutečný mangarský, logistický a atletický výkon. O mnoho let vylepšil rekord fenomenálního jerzyho Kukuczky. Zisk Koruny Himálaje ještě vylepšil, když se mu povedl s početným týmem první zimní výstup na obávanou K2. Jeho výkony zcela jistě vzbuzují kontroverze předevěím z etického hlediska, nicméně před jeho výkony je třeba smeknout.

Klasickou knihu jen tak něco nepřekoná, to víme. Ale třeba na dlouhou expedici, pokud se vybavíte kvalitním solárem se dá vzít čtečka s ní celá knihovna. vyberte si tu nejlepší čtečku na trhu v tomto velkém testu.

Pokud se Nimsdai přesunoval vrtulníkem z base campu do base campu, pak protagonistům další knihy, nazvané prostě Everest 1922 trvala cesta z Londýna pod Everest zhruba 3 měsíce. Kniha Micka Conefrey popisuje u příležitosti 100. výročí průběh apozadí prvních skutečně horolezeckých výprav k Everestu. V té době se muselo k Everestu z tibetské strany a proto byl pochod pod horu opravdovým martýriem. První pokus o výstup na Mount Everest v roce 1922 v podání George Leigha Malloryho a britské výpravy kolem něj je neobyčejný příběh plný kontroverzí, dramatu a neštěstí, obsazený řadou postav větších než život sám, jako vypadlých z dobrodružného románu.

Expedice skončila tragédií ve chvíli, kdy při třetím útoku na vrchol zasáhla Malloryho skupinu lavina a zabila sedm mužů. Mick Conefrey na základě deníků, dopisů a dosud nezveřejněných zpráv vytvořil barvitý a na postavy zaměřený příběh, mapující motivaci a soukromá dramata klíčových účastníků. Další tragédie se pak udála v roce 1924, kdy při výstupu zahynul sám Mallory s Irvingem, ale to je už jiný a daleko známější příběh.

Na závěr bych rád zmínil dvě útlé knihy italského autora Paola Cognettiho, které mne opravdu nadchly. Již několik let stará kniha Osm hor se na sklonku minulého roku dočkala filmového zpracování a tím zvýšené publicity a vloni vyšla novinka Vlčí štěstí. Ani jedna kniha není přímo  o zdolávání hor, horolezectví a adrenalinu. Je o lásce k horám, o drsném životě v horách, o horalech a mizejícím autentickém světě hor. Ať už se jedná o vylidněné italské Alpy či pod návalem turismu mizejcí svět šerpů v Nepálu. 

Skončím tedy větou uvozovací děj knihy Osm hor: Ať už je osud cokoli, přebývá v horách, které máme nad hlavou. Pěkné čtení.

Jirka Dolejší, knihynahory.cz

PS: A pevné zdraví v novém roce. Psychické i fyzické. A jestli se o psychologii zajímáte  více, doporučuji knihy o psychologii z Grady.