12. ročník Snow film festu je tady: Zimní outdoorové filmy po celém Česku

Další ročník festivalu Snow Film Fest se blíží. Od 20. října do 31. prosince přinese dvanáctý ročník tohoto filmového festivalu osm snímků jak od českých, tak od zahraničních autorů. Jako každý rok se do promítání zapojí více než stovka kin, kaváren a kulturních domů po celé České republice a na Slovensku.

line-and-air-4-880x440

Letošní filmová nabídka je opět velmi pestrá. Zajímá vás skialpinismus, freeride lyžování, snowboarding, kitesurfing, lodě nebo letadla? Největší filmový festival zimních sportů má ve své nabídce něco pro každého. Těšit se můžete nejen na dobrodružné filmy plné adrenalinu a okouzlující přírody, ale i upřímné lidské příběhy. 

Osamění

Když profesionální horolezkyně Sarah Heuniken přišla při výpravě o svou přítelkyni, dostala se psychicky na dno. Její cesta zpět do hor a k sobě samotné je náročná a vede přes nejrůznější překážky. Jak se uzdravit a překonat traumatický zážitek? O tom je film Osamění od Heather Mosher.

Speedup: Himalájský příběh 

Snímek Speedup: Himalájský příběh propojuje krásu velehor se snahou upozornit na dopady lidské činnosti a změny klimatu na přírodu nejvyšších hor světa. Horolezec, extrémní skialpinista a ambasador Světového fondu na ochranu přírody Benedikt Böhm překonává rekordy ve výstupech na různé velehory. Tentokrát se spolu s Prakashem Sherpou rozhodl zdolat sedmitisícový vrchol Himlung Himal v rekordním čase a svou expedicí poukázat na to, jaké následky může lidská činnost na krajinu mít.

Freeride, kite a neskutečné zážitky

Milovníci čerstvého prašanu si na své přijdou u filmu Lužba: Duše Sibiře od Andrého Costy. Line And Air pak ohromí neuvěřitelnými výhledy z paluby ultralehkého letadla a svobodou, kterou si autorka Geraldine Fasnacht užívá při jízdě na snowboardu. 

Pro spojení lyží, kite, saní a traverzu Laponska se rozhodla současná držitelka Guinessova rekordu v nejdelší kitesurfingové cestě bez supportu. Lapland Explorer je pro Niky Ballus dalším splněným snem po těžkém úrazu nohy. Na sever se vydáme i se snímkem Wavy: Plavba mého života, kde se dvojice freeriderů dělí o zážitky z neskutečných sjezdů. 

Role českého solitéra v jinak zahraniční tvorbě se ujal Ondřej Pekárek s filmem Salaš: Gruzínský freeride. Sbalil stan, pořídil si kamna, expediční sáně a vyrazil. Objevte společně s ním nová místa v Gruzii. V neposlední řadě se pak na festivalu můžete pobavit při sketchi Lalodge od Huga Laugiera, který je sice freeskierem, ale rozhodne se v doprovodu bývalého biatlonisty Martina Fourcada vyzkoušet další zimní sporty. 

Snow film fest

Knihy na Hory zvou na již 20. ročník festivalu nejlepších filmů se zimní tematikou, který od října do prosince zavítá do více než 150 kin, kaváren a kulturních domů v Česku i na Slovensku. Návštěvníci se mohou těšit také na přednášky a besedy se sportovci, cestovateli a dobrodruhy.

Místa a termíny promítání najdeš na www.SnowFilmFest.cz